Naslovna / Vijesti / Hronika / Naplatom taksi sudovi prihodovali više od milion eura

Naplatom taksi sudovi prihodovali više od milion eura

Crnogorski sudovi su u 2019. godini, po osnovu naplate sudskih taksi, izrečenih novčanih kazni i troškova postupka, ostvarili prihode u ukupnom iznosu od 6.587.424,76 eura, od čega se na prihode od sudskih taksi odnosi iznos od 1.139.993,38 eura, na prihode od novčanih kazni i troškova postupka iznos od 796.765,26 eura i na prihode od kazni izrečenih u prekršajnom i drugom postupku iznos od 4.650.666,12 eura, pišu Dnevne novine.

Navedeni prihodi su iskazani u Godišnjem izvještaju o radu Sudskog savjeta.

Uvidom u Izvještaj, Državna revizorska institucija utvrdila je da su prihodi po osnovu novčanih kazni izrečenih u prekršajnom i drugom postupku iskazani u većem iznosu za 40.931,58 eura u odnosu na iste iskazane po evidenciji Ministarstva finansija.

NEKE KAZNE DUPLO NAPLAĆENE

“Državnom revizoru je dato obrazloženje da je navedena razlika nastala zbog povraćaja pogrešno uplaćenih i duplo naplaćenih novčanih kazni i troškova postupka. Obzirom da sudovi za prekršaje imaju veliki broj naplaćenih novčanih kazni i troškova postupka prinudnim putem, nerijetko se dešavaju greške u dijelu da se novčana kazna duplo naplati. Takođe je navedeno da se često dešava da se povraćaj sredstava ne vrši sa računa na koji su bila uplaćena već sa nekog drugog računa, tako da se navedene finansijske transakcije evidentiraju samo u Glavnoj knjizi Državnog trezora”, navodi se u Izvještaju DRI.

Revizijom je utvrđeno da Služba za finansije i računovodstvo Sekretarijata Sudskog savjeta ne obezbjeđuje analitičku evidenciju prihoda po ovom osnovu.

“Po izjavi odgovornih lica, evidencija i kontrola novčanih kazni i troškova postupka obezbjeđuje se u pisarnicama sudova kroz vođenje kontrolnika novčanih kazni, paušala, troškova krivičnog postupka i oduzimanja imovinske koristi, na nivou svakog suda pojedinačno u skladu sa odredbama iz Sudskog poslovnika. Ministarstvo finansija od 2018.godine, na zahtjev Sudskog savjeta, kroz RESS informacioni sistem obezbjeđuje uvid u račune taksi i novčanih kazni i troškova postupka koji omogućavaju pregled uplaćenih sredstva po vrsti prihoda, uplatiocima i iznosima” navode iz DRI.

Oni su preporučili sudstvu da treba da obezbijedi internu evidenciju prihoda koje ostvaruje po osnovu sudskih taksi, izrečenih novčanih kazni i troškova postupka, po vrsti prihoda, uplatiocima i iznosima, a u cilju obezbjeđivanja efikasnog i pouzdanog sistema kontrole naplaćenih prihoda i njihove sveobuhvatnosti, kao i da vrši usaglašavanje podataka o navedenim prihodima sa Ministarstvom finansija.

Izvor: Dnevne novine

O RTPV

Pročitajte i

Krivične prijave protiv 26 osoba

Za vikend policija je podnijela 26 krivičnih prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima. U Podgorici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *