Naslovna / Vijesti / Društvo / Situacija bolja, distribuirano 20.000 brzih testova

Situacija bolja, distribuirano 20.000 brzih testova

Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je nešto bolja, a podaci pokazuju da se u 18 opština smanjuje broj inficiranih, kazao je direktor Instituta za jvano zdravlje Boban Mugoša. On je, na konferenciji za medije NKT-a, istakao da tek za nekoliko dana moće ćemo da govorimo da imamo trend koji pokazuje pad. Mugoša je kazao i da su danas distribuirali 20.000 brzih testova, tako da će narednih dana pacijenti biti testirani na ovaj način.

“Za sada uspijevamo da se izborimo sa lokalnom transmisijom”, istakao je Mugoša.

Dodao je da je IJZ jutros imao problemasa informacionim sistemom, zbog čega je došlo do kašnjena.

“Više analiza je urađeno, ali smo imali problem danas da ih prikažemo, pa će to biti urađeno sjutra”, kazao je Mugoša.

Zbog nedostatka plastike, kako je dodao, imali su problema sa kašnjenjem u testiranjima, ali danas očekuju isporuku neophodnog materijala.

Do kraja sedmica očekuju da će se potpisati ugovor između Fonda za zdravstveno osiguranje i privatnih klinika za PCR testiranje.

Sreten Kavarić iz KCCG saopštio je da e trenutno u Crnoj Gori 240 hospitalizovanih Kovid pacijenata, od čega je 26 životno ugroženo.

Kavarić je dodao i da su zdravstveni radnici počeli da oboljivaju od Kovida, te da se dodatno povede računa o poštovanju mjera.

Mugoša je, na pitanje novinara o kapacitetima za testiranje, kazao da su povećali kapacitete – i sa kadrom i mašinama i prostorno.

“Što se tiče kapaciteta, ubijeđen sam da je država uradila koliko je mogla. Molim da poštovanjem mjera očuvamo zdravstveni sistem i ne testiramo kapacitete”, naveo je Mugoša i dodao da su zdravstveni radnici mjesecima isrpljeni i da rade dnevno i po deset sati.

Mugoša je kazao da su danas distribuirali 20.000 brzih testova, tako da će narednih dana pacijenti biti testirani na ovaj način.

“Mi dajemo sve od sebe, ali nam je potreba pomoć građana, da poštuju mjere i smanje pritisak. Mi smo se sada svili oko Kovida, ali ne smijemo zaboravit na ostale bolesti, na hronične bolesti koje moraju biti praćene…”, dodao je Mugoša.

Što se tiče kapaciteta u bolnicama, direktor IJZ-a je kazao da je slobodno 2/3 Kovid kreveta.

“Semafor” ostaje

Sistem “Semafor” ostaje na snazi, naveo je Mugoša i poručio da se o tome vodi računa.

“I dalje smatramo da je škola bezbjedno mjesto, jedini je problem kada imamo lokalnu transmisiju u nekom gradu”, kazao je Mugoša i dodao da u tim slučajevima djeca na putu od kuće do škole mogu biti zaražena.

naglasio je da su samo 91 dijete i 92 prosvjetna radnika pozitivni na kovid.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Registrovano 508 novopozitivnih slučajeva infekcije, 24 u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *