Naslovna / Vijesti / Hronika / Danas se obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Danas se obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda

Samo za 10 mjeseci 2020. godine, u Crnoj Gori, u saobraćaju su smrtno stradale 43 osobe, saopšteno je iz Uprave policije povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

“Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, i dalje je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda. Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50 odsto nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode ( OECD/ ECMIT, 2006 )”, navode u Upravi policie.

Kao što je ranije najavljeno, u cilju obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda, Uprava policije – Odsjek za bezbjednost drumskog saobraćaja, u saradnji sa Nacionalnim biroom osiguravača Crne Gore i Mašinskim fakultetom – Centrom za edukaciju u drumskom saobraćaju, u periodu od 10.11. do 20.11.2020. godine, realizuje kampanju „Uspori, sačuvaj život“, koja ima, preventivno represivni karakter.

“Cilj kampanje je, da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju iste, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u cjelini”, ističu u policiji.

Iz policije apeluju na sve učesnike u saobraćaju, da svojim odgovornim ponašanjem, prevenstveno poštujući saobraćajne propise, doprinesu svojoj, bezbjednosti svojih saputnika i ostalih učesnika u saobraćaju.

“Policijski službenici Uprave policije, će i kao i do sada, prvenstveno proaktivnim djelovanjem, ali i sprovođenjem represivnih mjera i aktivnosti, u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, nastojati da kroz partnerski odnos sa građanima, NVO, drugim organizacijama i instirucijama, utiču na podizanje svijesti o opasnostima i rizicima neodgovornog ponašanja u saobraćaju i na taj način, zajednički”, ističu u policiji.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda posvećen je sjećanju društva u cjelini, na sva smrtno stradala lica i povrijeđena lica u saobraćaju širom svijeta i izražavanju saosjećanja sa porodicama žrtava.

Ujedinjene nacije su 2005.godine usvojile Rezoluciju kojom pozivaju na obilježavanje ovog dana u trećoj nedjelji novembra, pa se ove godine on obilježava danas, 15.novembra 2020. godine

Svakog dana u svijetu, od posledica saobraćajnih nezgoda, umire više od 3.500 učesnika u saobraćaju, a više od 50.000 ih bude povrijeđeno. Od ukupnog broja smrtno stradalih lica, 48 odsto je starosti između 15 i 44 godine. Gotovo polovina smrtno stradalih pripada rizičnim grupama, odnosno osjetljivim grupama učesnika u saobraćaju, a to su motociklisti, pješaci i biciklisti.

Posljedice, povreda nastalih u drumskom saobraćaju, su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba, od 15 do 29 godina.

O RTPV

Pročitajte i

Krivične prijave protiv 26 osoba

Za vikend policija je podnijela 26 krivičnih prijava zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima. U Podgorici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *