Naslovna / Svijet / Svjetska zdravstvena organizacija: Vakcina neće biti dovoljna, ne ukidati prerano korona-mjere

Svjetska zdravstvena organizacija: Vakcina neće biti dovoljna, ne ukidati prerano korona-mjere

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhan Gebrejesus upozorio je da sama vakcina neće biti dovoljna za pobjedu nad pandemijom koronavirusa, pozivajući da se ne ukidaju prerano korona-mjere.

“Vakcina će dopuniti ostale alatke koje imamo, a neće ih zamijeniti”, rekao je Gebrejesus na sastanku izvršnog savjeta SZO.

Kad je riječ o vakcini, izvršni direktor je, kao i nekoliko njegovih zamjenika, posljednjih dana nastojao da smanji optimizam nakon što su laboratorije Fajzer i Bajontek objavile da je njihova vakcina, koja je u trećoj fazi ispitivanja, efikasna 90 odsto.

“U početku će količine biti ograničene i zato će medicinsko osoblje, starije i rizične osobe imati prioritet i nadamo se da će to smanjiti broj umrlih i omogućiti zdravstvenim sistemima da izdrže”, istakao je Gebrejesus i upozorio da će “i dalje ostati puno prostora za djelovanje virusa”.

On je zato pozvao da se prerano ne ukidaju mjere kojima se kontroliše širenje koronavirusa poput testiranja, karantina, praćenja kontakata.

Novi talas pandemije primorao je zemlje da preduzmu dodatne restrikcije kako bi obuzdale širenje virusa.

Izvor: N1

O RTPV

Pročitajte i

Novi talas korona virusa puni evropske bolnice

Novi udar korona virusa s rekordnim brojem zaraženih u evropskim zemljama puni bolnice širom kontinenta …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *