Naslovna / Vijesti / Kultura / Promovisana monografija Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju „Znamenja slobode“

Promovisana monografija Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju „Znamenja slobode“

Predstavljanje monografije Spomenici slobode – Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju Narodna biblioteka „Stevan Samardžić“ daje svoj doprinos obilježavanju Dana oslobođenja Pljevalja učestvujući na taj način u Pljevaljskim novembarskim svečanostima. Knjigu je pripremilo Udruženje boraca NOR-a i antifašista Pljevlja a štampanje knjige finansirao je SUBNOR Crne Gore. Štampana je u tiražu od 300 primjeraka.

Spomenici stradalim borcima NOR-a bili su prvi simboli kulta revolucije i tradicije NOB-a u crnogorskom posleratnom društvu. Projektovani su kao mjesto žive istorije i kao prostor za okupljanje novih generacija – kazala je Đina Bajčeta, direktorica Narodne biblioteke „Stevan Samardžić“.

Kako je tekla priprema za štampu ove monografije i koje sve dao svoj doprinos da ona ugleda svjetlost dana govorio je Goran Čavić, predsjednik Udruženja boraca NOR-a i antifašista Pljevlja.

Čavić je istakao da knjiga Spomenici NOR-a u Pljevaljskom kraju „Znamenja slobode“ nije nova  ideja več je nadogradnja knjige „Na vječnoj straži“ Radovana Vujadinovića. Na kraju knjige nalazi se i jedno malo podsjećanje –  hronologija događaja iz NOR-a od 1941. do oslobođenja Pljevalja.

Veliki doprinos da knjiga izađe iz štampe dao je i Dragan Mitov Đurović, novinar i publicista. Đurović je naglasio da je knjiga znalački satkana od kratkog istorijata kao podsjetnika za sve borbe, za sve bitke na ovim i širim prostorima.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Bez podrške Ministarstva kulture za projekte iz Pljevalja na konkursu „Razvijajmo kulturne navike!“

Konkurs za raspodjelu sredstava „Razvijajmo kulturne navike!“ raspisan je u martu ove godine. Ministarstvo kulture …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *