Naslovna / Vijesti / Ekonomija / EKIP će nadzirati instalaciju baznih 5G stanica

EKIP će nadzirati instalaciju baznih 5G stanica

Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) će propisati i praktično nadzirati instalacije 5G baznih stanica, čija je izgradnja realna tokom naredne godine u Crnoj Gori.

“Agencija planira da tokom 2021. godine obezbijedi izradu stručno naučnog dokumenta koji će pružiti smjernice za procjenu u kojim scenarijima je instalacija 5G baznih stanica moguća bez detaljnih analiza, kada je potrebno sprovesti detaljne analize i na koji način, a u kojim situacijama nije moguća instalacija 5G bazne stanice na planiranoj lokaciji”, navodi se u Planu rada za 2021. godinu koji je početkom sedmice dobio zeleno svjetlo Vlade.

Buduće 5G mobilne mreže, kako se navodi u dokumentu, “u poređenju sa konceptom planiranja i implementacije mreža prethodnih generacija, će zahtijevati znatno gušću prostornu distribuciju baznih stanica”

“Uključujući i instalaciju baznih stanica unutar objekata gdje ljudi borave, kao i u nekim scenarijima potpuno drugačiji način korišćenja mreže.

U pitanju je veliki broj povezanih uređaja u neposrednom životnom i radnom okruženju, mrežni interfejsi koji se nose uz ili se implantiraju u ljudsko tijelo i slično”, dodaje se u tom važnom dokumentu.

Takođe, za realizaciju 5G mobilnih mreža planirano je korišćenje frekvencijskih opsega koji su identični ili bliski opsezima koje koriste postojeće mreže, ali i opsega milimetarskih talasa, koji se po prvi put koriste za ove primjene.

Izvor: RTCG

O RTPV

Pročitajte i

Sekulić: Radna mjesta, plate, penzije i socijalna davanja možemo sačuvati jedino poštujući mjere bez izuzetka

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić apelovala je na sve pojedince i organizacije da strikno poštuju propisane …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *