Naslovna / Vijesti / Društvo / Klub dobrovoljnih davalaca krvi dobitnik nagrade 20. novembar

Klub dobrovoljnih davalaca krvi dobitnik nagrade 20. novembar

U kategoriji pravnih lica nagradu 20. novembar dobio je Klub dobrovoljnih davalaca krvi pri Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta. Ispred Kluba kažu da je potrebno animirati ljude, posebno mlade da daju ovu dragocjenu tečnost. U toku razgovora akcenat su stavili na brigu o dobrovoljnim davaocima krvi, u smislu rehabilitacije i odmora.

Klub dobrovoljnih davalaca krvi u sklopu Opštinske organizacije Crvenog krsta postoji već 70 godina, okuplja kako kažu veliku “armiju”, a posebno se mogu pohvaliti podacima kojim teže.

“Prema podacima SZO dobrovoljno davalaštvo krvi u našoj zemlji trebalo bi da izađe do 5 odsto od ukupnog broja stanovništva. Naš grad prošle godine je dao 1.168 jedinica krvi, preračunato u litre to je oko 526 litara. To izlazi nedje blizu tri odsto, mi težimo da izađemo na pet odsto, jer jedino što ja znam pet odsto stanovništva daje redovno krv u Vojvodini.”, kaže sekretar sekretar OO Crvenog krsta, Željko Minić.

 

Predsjednik Kluba dobrovoljnih davalaca krvi ovu dragocjenu tečnost dao je 70 puta do sad i podsjetio nas da je prvi put dobrovoljno dao krv za vrijeme kad je bio u vojsci.

“Što se tiče Udruženje mi smo zahvalni za za ovu nagradu, ne samo sad već smo je zaslužili odavno. Mi smo organizacija kojima je jedino cilj davanje krvi, pomažemo ljudima to je vrlo humano i lijepo.”, objašnjava predsjednik Udruženja dobrovoljnih davaoca krvi, Blagoje Krsmanović.

Starosna granica do koje osoba može dati krv je 65 godina. U toku godine muškarci mogu dati krv četiri puta, a žene tri puta.

Posebno su istakli učešće žena u akcijama i da je potrebna veća briga o dobrovoljnim davaocima krvi. Ono što treba napomenuti jeste da još uvijek nema zvanične infomacije o procesu davanja krvi osoba koje su preležale korona virus.

“I to sam se informisao, baš me interesovalo. Ima dosta članova koji su preležali korona virus i za njih se čeka tumačenje SZO kada mogu biti sposobni da daju krv. Da li će to biti tri mjeseca, pola godine tu smo dosta hendikepirani. Oni sad nisu trenutno u mogućnosti da daju krv, ali ima dosta ljudi koji su zdravi i mogu da daju krv i nadamo se da ćemo nekako premostiti ovaj period.”, tvrdi Mitrović.

Pozivaju sve da se priključe dobrovoljnom davalaštvu krvi, u hitnim situacijama čovjeku spašava život. Krsmanović kaže mlađi neka se ne boje, dati krv je isto kao sjesti za sto i ručati.

O Dragana Đurišić

Pročitajte i

Programska šema za petak, 27. 11. 2020.

  PETAK 27.11.2020.     7,00-7,30 Muzički program     7,40 -7,50 Pljevlja u slici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *