Naslovna / Vijesti / Kultura / Otvorena izložba „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“

Otvorena izložba „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“

Izložbu „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“ organizovao je Zavičajni muzej Pljevlja u sklopu Pljevaljskih novembarskih svečanosti. Izložbu je otvorila Dejana Drobnjak, kustos Zavčajnog muzeja koja je ujedno i autor izložbe.

Izložba „Memorijal NOB-a kroz spomen obilježja i militarije“ koju je organizovao Zavičajni muzej Pljevlja u sklopu Pljevaljskih novembarskih svečanosti sastoji se iz tri segmenta rekao je Branko Banović – direktor Zavičajnog muzeja.

Prvi segment sadrži fotografije- trenutno stanje svih spomen obilježja sa teritorije opštine Pljevlja sa osnovnim podacima i događajima na koje se odnose i ličnostima kojima su posvećene. Drugi segment izložbe odnosi se na privatne predmete koji su nađeni u uniformama boraca koji svjedoče o tim poslednjim momentima njihovog života, dakle predmeti  sa kojima su otišli u smrt – kazao je Banović.

Treće segment odnosi se na komade naoružanja kao što je bacač plamena ili raketni bacač iz tog perioda, puškomitraljez koji je zaplijenjen od okupatora i koji svjedoči o jednoj tehnološkoj naprednosti protiv kojih su se borili pljevaljski borci u II svjetskom ratu. Najveći dio komada naoružanja je iz zbirke Zavičajnog muzeja u Pljevljima a dio izloženog naoružanja je iz kasarne Masline „Marko Miljanov“ koji je ustupila Vojsak Crne Gore – naglasio je Banović. Izložba obuhvata i jedan dio važnog ordenja kao i djelove okupatorske propagande iz tog perioda.

Nešto više o samom sadržaju izložbe govorila je Dejana Drobnjak, kustos Zavičajnog muzeja koja je istraživala spomen obilježja na teritoriji opštine Pljevlja a ujedno je i autor izložbe.

Na teritoriji opštine Pljevlja ukupno je 70 spomen obilježja koja zaslužuju višeslojnu valorizaciju i što kompleksniju prezentaciju  – kazala je Drobnjak i dodala da je upravo ovom izložbom istaknut njihov pojedinačni kraći istorijat koji je 60-tih godina inicirao podizanje kako spomenika i spomen kosturnica tako i spomen bista, spomen česmi, spomen piramida, ploča i kamena. Ovo je prvi put da se istorijski materijal Zavičajnog muzeja predstavlja široj javnosti kazala je Drobnjak.

O Vesna Tanjević

Pročitajte i

Otvorena izložba slika, skulptura, grafika i crteža – dobitnici nagrada „Pivo Karamatijević“

U okviru Pljevaljskih novembarskih svečanosti 10. novembra 2020. godine u prostorijama Umjetničke galerije otvorena je …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *