Naslovna / Vijesti / Društvo / Dnevni centar Pljevlja tradicionalno obilježava Dan djeteta

Dnevni centar Pljevlja tradicionalno obilježava Dan djeteta

Ove godine zbog pandemije korona virusa ovaj dan obilježili smo fotografijama i crtežima na kojima su predstavljena dječja prava. Fotografije su rađene u ustanovi ali i u kućnim uslovima.

Djeca su predstavila pravo na ljubav, porodicu, život u zajednici, obrazovanje, socijalnu zaštitu, informisanje itd.

Korisnici iz grupe Sunce stariji od 27 godina napravili su i kućicu ljubavi sa porukama i poklonili je svojim drugarima iz grupa Zvjezdice i Cvjetići.

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. novembra s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je 20. novembra 1959. godine usvojila “Deklaraciju o pravima djeteta”, a 1989. godine “Konvenciju o pravima djeteta”.

Iz Dnevnog centra Pljevlja posebnu pažnju skreću  na član 23. Konvencije.

1.Države stranke priznaju da dijete sa teškoćama i smetnjama u razvoju treba da  vodi ispunjen i pristojan život u uslovima koji garantuju dostojanstvo, jačaju djetetovo oslanjanje na vlastite snage i olakšavaju njegovo učešće u zajednici.

  1. Države stranke priznaju djetetu sa teškoćama i smetnjama u razvoju pravo na posebnu njegu te će, zavisno od raspoloživih sredstava, podsticati i osiguravati svakom djetetu kao i onima koji su odgovorni za staranje o njemu, pružanje pomoći koju zatraže i koja je u skaldu sa potrebama djeteta i uslovima u kojima žive njegovi roditelji ili staratelji.
  2. Pružanje pomoći je besplatno kad god je to moguće, uz uvažavanje materijalnih mogućnosti djetetovih roditelja ili staratelja, te će biti organizirano tako da djetetu sateškoćama i smetnjama u razvoju osigura adekvatan pristup obrazovanju, zdravstvenim službama, rehabilitacijskim službama, socijalnoj zaštiti i pripremi za zapošljavanje i mogućnostima razonode, što mu omogućava puno uključivanje u zajednicu i lični razvoj.
  3. Države stranke će u duhu međunarodne saradnje podsticati razmjenu najvažnijih informacija iz područja preventivne zdravstvene zaštite te medicinskog, psihološkog i funkcionalnog tretmana djece s teškoćama i smetnjama u razvoju, uključujući širenje i pristup informacijama o metodama rehabilitacije, obrazovanja, izbora zanimanja i socijalnih usluga na lokalnom nivou, kako bi unaprijedile sposobnosti i vještine.

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za petak, 27. 11. 2020.

  PETAK 27.11.2020.     7,00-7,30 Muzički program     7,40 -7,50 Pljevlja u slici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *