Naslovna / Vijesti / Društvo / Fale ljekovi za smirenje i trakice za dijabetes

Fale ljekovi za smirenje i trakice za dijabetes

Građani se žale da već nekoliko sedmica u državnim apotekama Montefarma kao ni u onim privatnim koje imaju sklopljen ugovor sa Fondom za zdravstveno osiguranje nema terapije za smirenje „bromazepam” od 1,5 mg, pa su primorani da kupuju drugi lijek ili uzimaju zamjenu, piše Dan.

Građani koji su se ovim povodom obratili Danu navode i da nema jednog dijela terapije za kardiovaskularna oboljenja, pa je kupuju kod privatnika.

Iz Udruženja roditelja djece sa dijabetesom Beta saopšteno je da djeca i mladi u Crnoj Gori imaju problem sa nabavkom trakica za mjerenje šećera jer je poslednjih nekoliko sedmica u apotekama otežano snabdijevanje.

Mnogi roditelji su uznemireni zbog toga, dok nadležni najavljuju da će za koji dan taj problem biti riješen i da nema razloga za paniku.

“Korona ne smije biti opravdanje da dođemo u situaciju da djeci nedostaju trakice, lancete ili bilo koje drugo sredstvo i lijek neophodan za život i normalno funkcionisanje”, kazao je dr Nebojša Gulić iz Udruženja roditelja djece oboljele od dijabetesa Beta Crna Gora.

Iz te organizacije podsjećaju da je obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa ove godine ograničeno globalnom pandemijom virusa korona.

Ocjenjuju da problemi sa kojima žive djeca sa ovom hroničnom bolešću ostaju isti, a trenutno postoji i strah od toga kako će njihov organizam reagovati ukoliko se zaraze koronom, mada je nekoliko njihovih članova bilo pozitivno i simptome su dobro podnijeli.

“Iako znamo da su hronični bolesnici u najvećoj opasnosti od korone, odnosno da postoji velika mogućnost da se njihovo stanje iskomplikuje, sa djecom oboljelom od dijabetesa tip 1, zasad, nemamo takva negativna iskustva. Nekoliko djece iz našeg Udruženja preležalo je virus korona bez komplikacija, što može da donekle umiri ostale roditelje”, objasnio je Gulić.

Izvor: Dan

O RTPV

Pročitajte i

Programska šema za petak, 27. 11. 2020.

  PETAK 27.11.2020.     7,00-7,30 Muzički program     7,40 -7,50 Pljevlja u slici …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *