Naslovna / Sport / Košarka / Mlađe selekcije biće udarna snaga

Mlađe selekcije biće udarna snaga

U prethodnoj takmičarskoj sezoni uglavnom sa igračkim kadrom iz našeg podmlatka zauzeli smo drugo mjesto u Prvoj B ligi Crne Gore koje nam je obezbijedilo igranje u najkvalitetnijem rangu takmičenja. Posljednjih godina značajno je popravljena sportska infrastruktura što je omogućilo svim klubovima u gradu bolje uslove za treniranje i takmičenje.

Košarkaški klub Pljevlja je osnovan sa ciljem da zaustavi poniranje pljevaljske košarke koje je nastalo nakon velikih uspjeha 2001/2002. i 2003. godine. Kada je Termoelektrana, koja je bila glavni sponzor tog sporta u Pljevljima, izašla nastao je vakuum u kojemu su 2006. godine Milinko Miki Jelovac, Predrag Bato Doderović i Ranko Knjeginjić, inače akteri prethodnih uspjeha pljevaljske košarke, pokrenuli KK Pljevlja sa ciljem da rade sa djecom.

Kako su djeca rasla tako su, kaže predsjednik kluba Milinko Jelovac, pratili njihov košarkaški razvoj pa od početnih mlađih pionira došli do seniorske ekipe. Danas okupljaju više od 170 djece, imaju sedam ekipa za zvanična takmičenja…

– U prethodnoj takmičarskoj sezoni uglavnom sa igračkim kadrom iz našeg podmlatka zauzeli smo drugo mjesto u Prvoj B ligi Crne Gore koje nam je obezbijedilo igranje u najkvalitetnijem rangu takmičenja – kaže Jelovac.

PRIPREME

Takmičenje u najkvalitetnijem rangu u državi, objašnjava on, iziskuje zahtjevniju organizaciju kluba sa kojom su krenuli sredinom ljeta.

– Pripreme za takmičarsku sezonu, fizičke i selektiranje ekipe smo počeli 5. avgusta. Klub je donio odluku da se angažuje kondicioni trener Goran Marijanović, koji je vrlo kvalitetno odradio svoj dio posla, za prvog trenera angažovan je eminentni trener iz Kraljeva Dragan Kostić sa dugim i uspješnim trenerskim stažom. Pored njih i dalje stavlja veliki akcenat na rad sa mlađim selekcijama koje nam garantuju budućnost bitisanja kluba – naglašava Jelovac.

Mlađe selekcije rade sa trenerima Predragom Doderovićem, Miljanom Vujanovićem i Šćepanom Tošićem, koji sa Anom Drašković brine o radu sa djevojčicama koje imaju veliki talenat i, uvjeren je Jelovac, budućnost crnogorske košarke je pred njima.

– Nakon uvodnog dijela priprema klub je odigrao i sedam utakmica na kojima je provjerio igrački kadar i uvidio da, pored članova iz prethodne sezone i priključenih članova iz lokalnog kluba Rudar, su nam potrebna pojačanja, koja smo naknadno angažovali – kaže Jelovac.

Vizija kluba je da što veći broj angažovanih igrača budu iz Pljevalja, a one pozicije koje ne mogu da pokriju domaćim igračima angažovaće ih iz drugih sredina.

INFRASTRUKTURA

Kada je o infrastrukturi riječ, on kaže da je posljednjih godina značajno popravljena što je omogućilo svim klubovima u gradu bolje uslove za treniranje i takmičenje. Tu su Sportski centar „Ada“, Gradski stadion, školske sale, uređene trim staze, u toku je izgradnja još jedne sale koja će zadovoljavati potrebe sporta u gradu pod Golubinjom.

Veliku zahvalnost, kaže, duguju direktoru JU OŠ „Salko Aljković“ Veselinu Rondoviću koji im je ustupio školsku salu kako bi trenažni proces nesmetano realizovali. No, nijesu svi spremni da pomognu.

– Izuzetak je sala JU Gimnazije „Tanasije Pejatović“ i direktorice Ljiljane Bajčete koja je u martu zatvorila vrata sportistima iz nerazumljivih razloga, a u kojoj su trenirala djeca košarkaških klubova Pljevlja i Rudar – kaže Jelovac.

Najveći problemi kluba pored finansijskih su prerani odlasci djece u veće klubove i nakon završene srednje škole odlasci u veće gradove radi nastavka školovanja. Taj problem pokušavaju riješiti poboljšavanjem uslova za rad, igranjem seniorske lige, angažovanjem kvalitetnog stručnog trenerskog kadra i obezbjeđivanjem adekvatnog prostora za treniranje.

Na pitanje kako vidi budućnost KK Pljevlja, odgovara „kao stabilni prvoligaški klub“.

– U njegovom sastavu će najviše članova nastupati iz podmlatka kluba, na taj način će djeca moći da vide perspektivu i cilj kojem treba težiti mukotrpnim i redovnim radom. Mlađe selekcije treba i dalje da budu udarna snaga i kao i do sada da budemo jedan od najmasovnijih dvoranskih sportova na sjeveru države – kaže Jelovac.

Problemi koje je donijela epidemija kovid-19 nijesu zaobišli pljevaljski tim, ali razmišljaju optimistički.

– Značajan broj mlađih članova ne trenira iz preventivnih razloga i organizacija utakmica bez prisustva publike, a na koju smo mi računali kao šestog igrača je izostala. Nadamo se da će se situacija poboljšati, da će publika prije kraja sezone ući u sale, napraviti sportsku atmosferu kakvu igrači i zaslužuju – kaže Jelovac.

Osam igrača završilo fakultet

– Posebno nam je čast što je u našoj seniorskoj ekipi, od registrovanih članova koji mogu nastupati za prvu ekipu, osam članova sa završenim fakultetima, a gotovo svi članovi srednjoškolci su sa odličnim uspjehom – kaže Milinko Jelovac.

Izostala veća podrška privrede

Funkcionisanje KK Pljevlja najvećim dijelom je oslonjeno na lokalnu upravu. Imaju, kaže Jelovac, odličnu saradnju sa predsjednikom Opštine Igorom Golubovićem i sekretarkom za društvene djelatnosti Eminom Salihović.

– Pored Opštine, klub pomoć dobija i od Rudnika uglja, izvršnog direktora Slavoljuba Popadića. Očekivali smo pomoć od Termoelektrane Pljevlja i Rudnika Šuplja stijena, koji evidentno nemaju društveno odgovornu svijest i ni na koji način ne izlaze pljevaljskom sportu u susret iako velika prirodna bogatstva iznose iz naše sredine i za sobom ostavljaju lošu situaciju – nezadovoljno konstatuje čelnik pljevaljskog kluba.

Izvor: Pobjeda

O RTPV

Pročitajte i

Tijana Ninković karijeru nastavlja u Spartaku

Jedna od najboljih pljevaljskih košarkašica Tijana Ninković karijeru nastavlja u Srbiji, gdje će braniti boje …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *