Naslovna / Vijesti / Društvo / Obilježavanje Dana opštine u skladu sa preporukama NKT-a

Obilježavanje Dana opštine u skladu sa preporukama NKT-a

Zbog izuzetno nepovoljne epidemiloške situacije, a poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, Opština Pljevlja ove godine povodom Dana opštine nije organizovala, svečanu sjednicu Skupštine opštine. Ipak zahvaljujući Loklanom javnom emiteru Televiziji Pljevlja građanima su se obratili predsjendik Opštine Igor Golubović i predsjednik Skupštine Opštine Dragiša Sokić. Takođe uručene su nagrade 20. novembar i nagarde najboljim studentima, a direktor Opšte bolnice Pljevlja dr Erduan Edo Lalović zahvalio se Opštini Pljevlja na 5.000 eura pomoći namjenjene za kupovinu bolničkih kreveta za Kovid pacijente.

Predsjednik opštine Igor Golubović, prilikom obraćanja, podsjetio je na rezultate lokalne uprave između dva praznika. On je naglasio da je početak godine obilježila epidemija koronavirusa i da se lokalna uprava, kao i čitav svijet našao u jednoj specifičnoj situaciji.

Iako je prva polovina godine izgubljena u realizaciji mnogih planiranih projekata zbog prvog talasa epidemije i prilagođavanja novonastaloj situaciji, u drugoj polovini godine značajno smo intenzivirali aktivnosti na realizaciji svih  projekata koje smo planirali Budžetom za ovu godinu. Jedan od fokusa našeg rada bio je na uljepšavanju i održavanju gradskog jezgra – kazao je Golubović i istakao da su u centru grada, implementirajući  mjere energetske efikasnosti urađene fasade na više zgrada, okončani radovi u glavnoj ulici, ugrađen jedan dio mobilijara, završeni radovi na rekonstrukciji dva trga u centru grada, iz centra uklonjeni neaktivni privremeni objekti, organizovan parking servis tako da su  Pljevlja u poslednjih godinu dana dobila transformaciju gradskog jezgra dobila jedan urbani centar grada.

Predsjednik Opštine je napomenuo na nekoliko primarnih zadataka koje očekuju lokalnu upravu u narednom periodu.

Prioriteti koji će biti naš primarni zadatak  u narednih nekoliko godina su iz oblasti vodosnabdjevanja.  Ove godine smo završili prvu i drugu fazu Postrojenja za preradu pitke vode Pliješ, u što je uloženo preko 700 000 eura. Nastavili smo rekonstrukciju vodovodne mreže u centru grada, kod Vlade smo za narednu godinu kandidovali projekat vrijedan 2,5 miliona eura za preardu vode iz akumulacionog jezera Otilovići. Budžetom opštine planirali smo izgradnju Postrojenja za preradu pitke vode Pliješ što će značajno poboljšati kvalitet vode koja dolazi iz Jugoštice. Dobijena je i donacija slovenačke Vlade za rekonstrukciju Postrojenja za preradu vode Breznica – kazao je predsjednik Golubović.

On je naglasio da je u periodu između dva praznika asfaltirano je više gradskih saobraćajnica, a u toku su i radovi na rekonstrukciji i adaptaciji trotoara. Završena je izgradnja više sportskih terena, počela je gradnja novog vrtića Guke. Od velikog značaja su i radovi na magistralnim putevima koji povezuju Pljevlja sa Srbijom i BiH.

Tokom svog izlaganja kazao je da je poljoprivreda u opštini Pljevlja prepoznata kao jedna od strateških privrednih grana ulaganja opštine u poslednjih pet godina u ovu granu iznose preko 1,5 miliona eura, a sa državnog nivoa dodatno 6,5 miliona eura. Predsejdnik opštine Pljevlja dotakao se i trenutno najvažnije teme, ekologije.

Ekologija je za nas u lokalnoj upravi, a i za sve stanovnike ovog grada najvažnija tema i tema našeg opstanka u najširem smislu. To je tema koju je lokalna uprava prepoznala kao strateško pitanje. Ispunili smo preduslove za ekološke projekte, a novčana sredstva obezbjedili u najvećoj mjeri – kazao je Golubović.

On je podsjetio i na sanaciju i rekultivaciju crnih ekoloških tačaka, jalovišta u Gradcu i deponije pepela i šljake Maljvac. Takođe, u lokalnoj upravi očekuju odobrenje povoljnih kredita i grantova za rekonstrukciju mreže atmosferske i fekalne kanalizacije.

Poseban značaj želim da dam ekološkoj rekonstrukciji Termoelektrane, kao najznačajnijoj investiciji koja se sprovodi u Pljevljima. Ekološkom rekonstrukcijom Termoelektrane Pljevlja će se obezbjediti apsolutna neutralnost rada ovog termoenergetskog giganta u odnosu na pljevaljsku životnu sredinu. Ovom investicijom čuvamo preko 1 500 direktnih radnih mjesta i preko 3 000 indirektnih radnih mjesta – kazao je predsjednik Golubović.

On je posebno istakao da su u protekloj godini  u potpunosti su stabilizovane finansije opštine, stabilizovani lokalni prihodi i rashodi, ovogodišnji Budžet je ostvaren sa 77 odsto  i to je najbolje ostvarenje Budžeta ikad.

Predsjednik Skupštine opštine Dragiša Sokić izrazio je žaljenje što su zbog tenzija u lokalnom parlamentu povodom donošenja Zakona o slobodi vjeroispovjesti i kasnije tokom predizborne kampanje u drugi plan došle teme od lokalnog značaja. On je izrazio očekivanje da će u narednom periodu doći do blagog smirivanja tenzija i vraćanja parlamenta na redovne aktivnosti i obaveze.

Povodom praznika grada, lokalna samouprava tradicionalno dodjeljuje najveće priznanje opštine Pljevlja, nagradu “20. Novembar”, koja je ustanovljena kao izraz društvenog priznanja pojedincima i društvenim organizacijama za izuzetan doprinos razvoju i izgradnji pljevaljske društvene zajednice i njenih dobara.  Ove godine najveće opštinsko priznanje  u kategoriji fizičkih lica pripalo je  dr Enesu Pelidiji, profesoru emeritusu Univerziteta u Sarajevu. Zbog situacije sa koronavirusom uvaženi prfesor nije mogao da dođe u Pljevlja, a u njegovo ime nagradu je primila Irma Kriještorac Gerina. Nagrade su uručene i dr Momiru Cvijoviću, ljekaru internista u Opštoj bolnici Pljevlja i za kategoriju pravnih lica  Klubu dobrovoljnih davalaca krvi, koji djeluje pri Opštinskoj organizaciji Crvenog krsta Pljevlja. U ime Kluba dobrovoljnih davlaca krvi nagradu je primio sekretar Opštinske organizacije crvenog krsta Pljevlja Željko Minić. U ime nagrađenih loklanoj upravi i svima koji su ih predložili za nagrade obradio se dr Momir Cvijović.

Za  postignute rezultate na akademskim studijama, a u skladu sa prijedlogom komisije za dodjelu studentske nagrade,  opština je ove godine nagradila ove 4  studenta:

Dijana Damjanović, Filološki fakultet,  Univerzitet Crne Gore, prosjek 9,94
Belma Zečević, Fakultet za poslovni menadžment, Univerzitet Crne Gore, prosjek 9,93
Milan Beljkaš, Farmaceutski fakultet, Univerzitet u Beogradu, prosjek 9,90
Lejla Kordić, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Univerzitet Crne Gore, prosjek 9,62.

U ime nagrađenih obratila se studentkinja Fakultet za poslovni menadžment, Belma Zečević.

Na kraju, kao što smo već napomenuli usliejdila je zahvalnost direktor Opšte bolnice Pljevlja dr Erduan Edo Lalović koji je naglasio da je ova pomoć izuzetno značajna u trenucima kada se zdravstveni radnici susreći sa teškim iskušenjima.

O RTPV

Pročitajte i

620 novih slučajeva koronavirusa, 12 u Pljevljima

Laboratorije Instituta za javno zdravlje, druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije …

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *